top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStratos Iosifellis

Τάρτα Φάβας με Millefeuille Λαχανικών, Μους Φάβας και Τυρομπαλάκια από Κατσικίσιο Τυρί


Μερίδες: 4, Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Millefeuille Λαχανικών:

Υλικά:

1 Πράσινη Πιπεριά

1 Κόκκινη Πιπεριά

1 Κίτρινη Πιπεριά

1 Κολοκύθι,

1 Μελιτζάνα,

4 Μανιτάρια Πόρτο Μπέλο

1 κλωνάρι φρέσκια Ρίγανη

60 γρ. Ελαιόλαδο

Τρόπος Εκτέλεσης:

Πλένουμε και κόβουμε μελιτζάνα και κολοκύθι σε στρογγυλές φέτες. Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές στα 4. Καθαρίζουμε τα πόρτο Μπέλο από μέσα με ένα κουτάλι.

Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ και τους ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και ανακατεύουμε πολύ καλά, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε τους 180 βαθμούς για 12 λεπτά.

Τάρτα Φάβας:

Υλικά:

240 γρ. Φάβα βρασμένη αλεσμένη

120 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό

5 γρ. Δυόσμο ψιλοκομμένο

50 γρ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

15 γρ. Φρέσκια Μαγιά

Αλάτι

Πιπέρι

Τρόπος Εκτέλεσης:

Έχουμε έτοιμη βρασμένη την φάβα μας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο μια ταρτιέρα ατομική και ρίχνουμε μέσα την ζύμη μας.

Επειδή είναι μαλακή την ανοίγουμε με ένα μικρό πλάστη, αφού πρώτα την καλύψουμε με μια μεμβράνη τροφίμων. Με τα χέρια μας θα πιέσουμε στα τοιχώματα της ταρτιέρας την ζύμη ώστε να φτιάξουμε ένα μικρό τοίχο ύψους 2 εκατοστών περίπου. Κάνω το ίδιο και στης υπόλοιπες φόρμες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Μους Φάβα:

Υλικά:

150 γρ. Φάβα

30 γρ. Κρεμμύδι Ξερό

50 γρ. Καρότο

15 γρ. Χυμό Λεμονί

20 γρ. Ελαιόλαδο

30 γρ. Κρέμα Γάλακτος

30 γρ. Βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι

Τρόπος εκτέλεσης :

Ξεπλένουμε τη φάβα με άφθονο κρύο νερό.

Αν έχουν παραπέσει μέσα της κανένα πετραδάκι, το αφαιρούμε με προσοχή.

Τη βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε 600γρ νερό, βάζουμε το κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες, καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα σε ροδέλες. Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι οι μικροί κόκκοι της να λιώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον νερό και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται. Όσο βράζει η φάβα, την ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και όταν μαγειρευτεί την αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι να κρυώσει καλά.

Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το άσπρο πιπέρι και το αλάτι. Την περνάτε από το μπλέντερ να γίνει σαν αφρός. Την ξαναβάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα και τη διατηρείτε χλιαρή.

Τυρομπουκίτσες με Φρέσκα Μυρωδικά:

Υλικά:

250 γρ. Κατσικίσιο Τυρί

50 γρ. Γιαούρτι

10 γρ. Ελαιόλαδο

Μυρωδικά: Άνηθος, Βασιλικός, Ρίγανη, Δυόσμος κλπ. (φρέσκα ή ξερά, ψιλοκομμένα, τριμμένα ή σε σκόνη)

Τρόπος Εκτέλεσης:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το τυρί και το γιαούρτι, τα λιώνουμε με πιρούνι και τα ζυμώνουμε με τα χέρια να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια και τα περνάμε από τα υλικά που έχουμε επιλέξει. Τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να κρυώσουν και τα περνάμε άλλη μια φορά στα αρωματικά της αρεσκείας μας.

Πως να στήσουμε το πιάτο μας:

Σε ένα πιάτο βάζουμε στο κέντρο λίγο μους φάβα ακουμπάμε την τάρτα μας και κάνουμε το Millefeuillie Λαχανικών και ενδιάμεσα από το κάθε λαχανικό βάζουμε μους φάβας. Στο τέλος ρίχνουμε από πάνω κρέμα βαλσάμικο

Στις γωνίες του πιάτου βάζουμε μους φάβας και τοποθετούμε από μια Τυρομπουκίτσα.

bottom of page