top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStratos Iosifellis

Γαλλική Κρεμμυδόσουπα με Κρουτόν Τυριού


Χρόνος Εκτέλεσης: 60 λεπτά | Χρόνος Ψησίματος: 30-40 λεπτά | Μερίδες: 2


Υλικά:

50 γρ. Βούτυρο

3 κ.σ. Ελαιόλαδο

400 γρ. Λευκά Κρεμμύδια (περίπου 8-10), κομμένα σε φέτες ή και ροδέλες

1 κ.σ. Ζάχαρη

1 κ.σ. Αλεύρι

100 ml. Λευκό Κρασί

1 κ.γ. Θυμάρι

1 φύλλο Δάφνης

1 λίτρο Ζωμό Βοδινού, ζεστό

10 γρ. Σκόρδο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

15 ml. Κονιάκ (προεραιτικά)

Μισή Μπαγκέτα Ψωμί, κομμένη σε 8-12 φέτες του 1 εκατ.

100 γρ. Έμμενταλ, τριμμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Τρόπος Εκτέλεσης:

Για την σούπα:

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα και ανακατεύοντάς τα κάθε λίγο, τα σοτάρουμε για 20 περίπου λεπτά* σε χαμηλή φωτιά, ώστε να χάσουν τα υγρά του χωρίς να καούν.

Μετά τα πρώτα 20 λεπτά σοτάρισμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά* τα κρεμμύδια ώστε να καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα και γεύση.

Ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά*. Καθώς το αλεύρι αφαιρεί τα υγρά, προσθέτουμε αμέσως το κονιάκ και αφήνουμε άλλα 2-3 λεπτά* μέχρι να μειωθεί στη μέση περίπου το υγρό και να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ αφήνοντας μόνο τη γεύση. Προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο (αν χρησιμοποιήσουμε).

Βράζουμε τη σούπα για άλλα 20-25 λεπτά* (σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά) και την αποσύρουμε απ’ το μάτι για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της.


Για τα κρουτόν:

Σε ένα ταψί στο μέσον του φούρνου, βάζουμε τις φέτες του ψωμιού να φρυγανιστούν καλά στους 120 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά*, (αν το ψωμί είναι φρέσκο), ώστε να μπορέσουν να επιπλεύσουν στη σούπα ως κρουτόν και να μην διαλυθούν μόλις μπούν στο υγρό.

Κάθε 8-10 λεπτά τις γυρνάμε έχοντας τον νου μας σ’ αυτές, ενόσω προχωράμε τη συνταγή. Οι φέτες δεν χρειάζεται να μαυρίσουν, απλώς να πάρουν χρώμα και να είναι απόλυτα ξερές. Όταν γίνουν, τις αφαιρούμε απ’ τον φούρνο.


Για το τελείωμα των πιάτων:

Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200-220 βαθμούς.

Βάζουμε την κρεμμυδόσουπα μέσα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη, γεμίζοντάς τα αρκετά κοντά στο χείλος τους και προσθέτουμε σε κάθε πιάτο 2-3 απ’ τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και πάνω τους το τριμμένο τυρί.

Τα τοποθετούμε κάτω απ’ το γκριλ, στο ψηλό ράφι του φούρνου και τα παρακολουθούμε για 4-6 λεπτά* ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.

Αφαιρούμε με πολλή προσοχή τα ζεστά γεμάτα πιάτα απ΄τον φούρνο και τα μεταφέρουμε στο τραπέζι μας.


*Όλοι οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί και πιθανό να διαφέρουν από κουζίνα σε κουζίνα.


Γαλλική Κρεμμυδόσουπα με Κρουτόν Τυριού
.pdf
Download PDF • 470KB


bottom of page