top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStratos Iosifellis

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα, φιστίκι αιγίνης και πορτοκάλι


Υλικά:

Για τον χαλβά:

110 γρ. Ελαιόλαδο

110 γρ. Ηλιέλαιο

170 γρ. Σιμιγδάλι, χοντρό

170 γρ. Σιμιγδάλι, ψιλό

600 γρ. Ζάχαρη Κρυσταλλική

1 κιλό Νερό

5 γρ. Κανέλα

2 γρ. Γαρίφαλο

100 γρ. Φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα

100 γρ. Λευκά Αμύγδαλα

400 γρ. Πορτοκάλι

Νερό, έξτρα, για να βράσουμε το πορτοκάλι



Τρόπος Εκτέλεσης:

Ψήνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά* στους 150 βαθμούς στον αέρα. Μόλις κρυώσουν τα θρυμματίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό για μια ώρα* και φροντίζουμε να είναι πάντα καλυμμένο το πορτοκάλι με αρκετό νερό, δηλαδή, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον καθώς βράζει. Αφαιρούμε το πορτοκάλι από τη φωτιά, το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε στη μέση, το στύβουμε πολύ καλά, αφαιρούμε και πετάμε την πούλπα και τυχόν κουκούτσια.

Το υπόλοιπο πορτοκάλι το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, όχι να καεί.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (νερό, ζάχαρη) μαζί με το πορτοκάλι - εκτός από το ηλιόσπορο- και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά* μέχρι να πήξει. Ξέρουμε ότι είναι έτοιμο, όταν ξεκολλάει από μόνο του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι).

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε. (Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά).

Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκ. και σε 5 λεπτά ξεφορμάρουμε, κόβουμε και σερβίρουμε.


*Όλοι οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί και πιθανό να διαφέρουν από κουζίνα σε κουζίνα.

bottom of page