top of page
  • Εικόνα συγγραφέαStratos Iosifellis

Νιόκι Πατάτας


Ζύμη για τα νιόκι:

Υλικά:

500 γρ. Πατάτες

2 Κρόκους

100 γρ. Αλεύρι Πατάτας

100 γρ. Αλεύρι, μαλακό

80 γρ. Παρμεζάνα, τριμμένη

1 πρέζα Μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Τρόπος εκτέλεσης για τα νιόκι:

Πλένουμε τις πατάτες και τις τυλίγουμε κάθε μια με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 145 βαθμούς για 1 ώρα και 45 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμες τις καθαρίζουμε όσο είναι ζέστες.

Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις πατάμε και τις λιώνουμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές.

Φοράμε γάντια μίας χρήσης, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο μπολ και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αλευρώνουμε τον πάγκο, τοποθετούμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και δημιουργούμε μία γραμμή 30 εκ. περίπου πάνω στον πάγκο.

Αλευρώνουμε τη γραμμή του μείγματος ελαφρώς και κόβουμε σε κομμάτια των 2-3 εκ. περίπου. Την ίδια διαδικασία θα κάνουμε με όλο το μείγμα της σακούλας.

Αλευρώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε προσεκτικά εκεί όλα τα κομμάτια και τα αλευρώνουμε από πάνω ελαφρώς.

Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Παράλληλα γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και πάγο και το αφήνουμε στην άκρη. Όταν βράσει το νερό της κατσαρόλας, ρίχνουμε τα νιόκι μέσα σε δόσεις και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Όταν είναι έτοιμα, με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τα μεταφέρουμε στο μπολ με τον πάγο και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσουν.

Μόλις κρυώσουν τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί και τους ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε για όλη την ποσότητα των νιόκι.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό, ντοματίνια κονφί και παρμεζάνα!

Σάλτσα για νιόκι:

Υλικά:

300 γρ. Ντοματίνια

15 γρ. Σκόρδο

1 μικρή Πιπεριά Τσίλι

200 γρ. Σάλτσα-Πουρέ Ντομάτας

10 γρ. Φρέσκο Βασιλικό (ή 5 γρ. ξερό)

100 γρ. Λευκό Κρασί

30 γρ. Ζάχαρη

30 γρ. Ελαιόλαδο

200 γρ. Παρμεζάνα

Αλάτι

Πιπέρι

Τρόπος εκτέλεσης:

Σε βαθύ τηγάνι ροδίζουμε απαλά το σκόρδο, ψιλοκομμένο και προσθέτουμε τα μισά ντοματίνια, κομμένα στα δύο.

Όταν πάρουν χρώμα, χωρίς να καούν, προσθέσουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πιπεριά τσίλι και τον βασιλικό και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί και ελάχιστο νερό από τα νιόκι και αφήνουμε τη σάλτσα σας να βράσει για 15 λεπτά, με μισή ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Στο μεταξύ, βάζουμε τα υπόλοιπα ντοματίνια σε πυρέξ, κομμένα στα δύο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 6-8 λεπτά.

bottom of page